Vond lukt i underlivet
hvorfor lukter det?

Alle kvinner har sin egen lukt. Det samme er tilfelle for skjeden. Det er normalt at det er en viss lukt fra intimområdet. Hvis lukten blir for intens eller ubehagelig kan det være et tegn på bakteriell infeksjon. Hvordan kan man så vite om det lukter unormalt?

La oss starte med hva som er normalt.

Normal lukt fra underlivet

I skjeden finnes en rekke bakterier som har som oppgave å holde skjeden ren. For at dette systemet skal virke, må miljøet i skjeden være surt. Vanlig utflod lukter normalt litt syrlig og de fleste opplever ikke denne lukten som «vond».

Samtidig er mennesker veldig forskjellig når det gjelder hvor følsomme vi er for ulike lukter. Lukten kan være noe mer intens under eggløsningen, og etter samleie. Det siste fordi sæd kan gi midlertidig endret pH i skjeden.

Normal lukt i intimområdet er ingenting å være flau over, selv om du føler det ubehagelig. Hvis du bekymrer deg for om noen rundt deg kan lukte det kan du spørre deg selv; har du noen gang kjent lukt fra andre?

Hvis du opplever at lukten begynner å bli svært intens kan det være tegn på bakteriell vaginose.


"En av de mest vanlige årsakene til ubehagelig lukt fra underlivet er bakteriell vaginose. Viktigste symptom er illeluktende utflod, som typisk er gråhvit og tynn"


Kan ubehagelig lukt nedentil være en sykdom?

En av de mest vanlige årsakene til sterk lukt nedentil er bakteriell vaginose, også kjent som BV. BV er forårsaket av en mikroorganisme som lett gir en råtten fiskelukt. Tilstanden skyldes at de normale bakteriene i skjeden erstattes av andre bakterier, og pH-verdien i underlivet er forandret. Man får da mye utflod, som typisk er gråhvit og tynn, samt illeluktende.

Normalt er denne infeksjonen ufarlig og symptomene vil gå over av seg selv etter en tid. Behandlingen er vanligvis antibiotika som du får hos legen, eller du kan bruke et egenpleieprodukt som Multi-Gyn ActiGel. Er du gravid skal du rådføre deg med lege.

Hvis du bruker et reseptfritt produkt bør du passe på å velge et produkt med naturlige ingredienser som både behandler og gjenoppretter den naturlige bakteriefloraen I skjeden.

Det kan være andre årsaker til ubehagelig lukt nedentil. Hvis du oppdager ubehagelig lukt som ikke har den karakteristiske fiskelukten bør du søke råd hos lege.