Utflod:
hva er normalt?

De fleste kvinner ofrer ikke sin egen utflod en tanke. Det er noe som alltid er der. Konsistensen og mengden kan endre seg fra tid til annen, men så lenge det føles normalt er det ingen grunn til bekymring.

Hvordan ser normal utfold ut?

Sammensetningen (konsistens, farge og lukt), varierer fra kvinne til kvinne. Vanligvis har utflod en hvitaktig til klar eller lysegul farge, og konsistensen er vannaktig eller litt tyktflytende. Lukten vil variere fra kvinne til kvinne, mange merker en litt syrlig lukt.

Utfloden kan endres i løpet av menstruasjonssyklusen. Mengden utflod øker ofte under eggløsningen og rett før mensen. Disse endringene i utfloden er helt normal.

Hvis du merker en unormal endring i utfloden kan dette være en indikasjon på noe er i veien.

Soppinfeksjon eller bakteriell vaginose?

Hvis utfloden blir grynete og hvit (ligner cottage-cheese), og du opplever kløe, kan det være en underlivssopp. Den er forårsaket av en overvekst av soppceller i skjeden.

Heldigvis er denne infeksjonen ganske ufarlig, men ubehagelig. Den kan behandles med anti-soppmidler (antimykotika), eller egenpleieprodukter som Multi-Gyn FloraPlus, som behandler infeksjonen og gjenopprette din naturlige vaginalflora (og dermed hindrer gjentagende infeksjoner).

En annen endring kan være at du opplever ubehagelig sterk lukt (nesten fiskeaktig). Dette kan være en indikasjon på den mest vanlige underlivsplagen bakteriell vaginose. Bakteriell vaginose (BV) er forårsaket av en overvekst av skadelige bakterier i skjeden. Opplever du tyntflytende, gråaktig eller hvit utflod og sterk lukt ar det ganske sikkert BV. Vanlig behandling er antibiotika, eller et reseptfritt produkt som Multi-Gyn ActiGel, et naturlige produkt som behandler infeksjonen uten fare for uønskede bivirkninger.


"Hvis du opplever unormale endringer i utfloden kan dette være et symptom på at noe er i veien"


Tørrhet i skjeden

Lite eller manglede utflod kan også føre til problemer. Dette er vanligvis forbundet med overgangsalder, men kvinner i alle aldre kan oppleve tørrhet i skjeden. Det kan være ganske ubehagelig, ettersom man i tillegg ofte får problemer som kløe, svie og smerter under samleie.

De fleste vil ha behov for en form for fuktighets- eller glidemiddel for å lindre symptomene. Det finnes mange reseptfrie produkter som hjelper. Prøv for eksempel Multi-Gyn LiquiGel, basert på naturlige ingredienser, som forhindrer irritasjon og bidrar til å gjenopprette fuktighetsbalansen.

Uvanlig utflod etter ubeskyttet sex

Etter ubeskyttet sex kan utfloden endres. Det naturlig sure miljøet endres og blir mindre surt når det påvirkes av sæd som er alkalisk. Dette er ikke nødvendigvis skadelig for skjeden, men det kan øke sjansen for å utvikle bakteriell vaginose. Hvis utfloden endres etter ubeskyttet sex, og du mistenker at det kan være en kjønnssykdom, bør du kontakte legen din