Underlivsplager - må jeg gå til legen?

Listen over mulige underlivsplager er lang, og går fra utflod og lukt til bekkenplager. Enkelte symptomer er tegn på harmløse men ubehagelige plager, som kan løses enkelt med et egenpleieprodukt, mens andre plager krever nærmere vurdering og behandling. Her er noen av plagene du kan oppleve, og litt tips om hvordan du kan vurdere om det er nødvendig å rådføre seg med lege eller ikke.

Endringer i utflod

Utfloden varierer fra tid til annen og veksler ganske mye i perioden mellom menstruasjonene. Utflod er naturlig, utseendet vil kunne variere, fra klar til hvitaktig eller svakt gul, smidig eller litt klissete, alt avhengig av faktorer som menssyklus, graviditet, eller seksuell aktivitet. Hvis du opplever at utfloden plutselig endres mer enn vanlig i farge, konsistens (f.eks. blir grynete som cottage cheese), eller øker i mengde bør du vurdere å starte egenbehandlingen eller å oppsøke lege. At mengden utflod øker ved seksuell opphisselse og rundt eggløsning er normalt.

Lukt

Det viktig å akseptere at vi alle har kroppslukter, det er helt normalt. Endring av lukt oppstår gjerne hvis bakteriebalansen forstyrres, og kan være tegn på ubalanse. Infeksjoner eller sykdommer får utfloden din til å endre farge, lukt og karakter, og det kan derfor være lurt å følge med. Noen lukter, som f.eks. "fiskelukt" kan det være tegn på bakteriell vaginose.

Kløe

Kløe kan være et symptom på ubalanse, som bakteriell vaginose eller underlivssopp. Men det kan også være et tegn på en allergisk reaksjon, for eksempel fra kondomer eller intimhygieneprodukter. Du kan se om det går over av seg selv eller forsøke et lindrende produkt

Svie

I likhet med kløe kan svie være et tegn på en infeksjon, eller en irritasjon. Hvis du bruker intimprodukter som spray eller kremer, og opplever svie, bør du prøve å vaske det bort med vann for å se om det lindrer.

Smerter

Noen mulige årsaker er: vaginale infeksjoner, allergiske reaksjoner i skjeden, endometriose, fødselstraumer, cyster i eggstokkene eller spasmer i bekkenbunnsmuskulaturen. Det er ikke mulig å stille en ordentlig diagnose uten en undersøkelse hos lege. Smerte ved samleie er noe en ofte kan finne ut av, og gjøre noe med. Det mest vanlige er at smerte er en følge av tørrhet i skjeden. Dette forekommer gjerne i forbindelse med overgangsalderen, eller hvis østrogennivået er lavt, slik at huden og slimhinnene blir tørrere og mindre elastiske. For å unngå smerter og ubehag kan du prøve med en fuktighet- eller glidegel. Framfor å bruke glidemiddel ved samleie kan det lønne seg å bruke en fuktighetsgel som Multi-Gyn LiquiGel daglig, for å få langvarig og forebyggende effekt.


Underlivsplager kan ha mange ulike årsaker, og mange kan løses enkelt med et egenpleieprodukt. Noen symptomer krever nærmere vurdering og behandling hos lege. Gravide som mistenker at de har bakteriell vaginose skal alltid rådføre seg med lege.


"Kvinner kan rammes av mange ulike underlivsplager. De fleste er uskyldige og kan behandles. Men det hender også at en mer alvorlig sykdom kan være årsaken"