Ubehagelig, fiskeaktig lukt

Har du noen gang lurt på hvorfor det lukter fra underlivet? Alle kvinner er forskjellig: vi har forskjellig hudfarge, hårfarge, neglstyrke, og vi lukter ulikt.

En normal utflod vil vanligvis ha en svak lukt, og kan være tykk eller tynn, mer eller mindre rikelig, avhengig av menssyklus og hormonbalansen. Ved å være oppmerksom på hvordan utfloden endrer seg kan vi lære mer, og forutse både eggløsning og menstruasjon. Ikke bare det, vi vil også være i stand til å gjenkjenne symptomer på uvanlige endringer i farge, mengde utflod eller lukt, slik at du kan ta forhåndsregler eller beskrive dem når du snakker med lege eller gynekolog.

Hva betyr en sterk, fiskelignende lukt?

En sunn vaginalflora består i hovedsak av “snille bakterier (kjent som laktobasiller), men kan også inneholde små mengder av “slemme” mikroorganismer. De holdes i sjakk av en rekke faktorer i skjeden: lav pH, antimikrobielle stoffer som produseres i slimhinnen eller av laktobasiller. Laktobasiller bidrar til å holde balanse, men av og til vil påvirkning utenfra (antibiotika, sæd med høy pH, manglende eller feil intimhygienefeil), eller kroppens egen påvirkning (hormonelle endringer) forstyrre denne balansen og føre til overvekst av “slemme” bakterier, infeksjon og ubehag. En slik tilstand kalles bakteriell vaginose, og er karakterisert ved en hvitt eller gråaktig, tyntflytende utflod, med sterk, fiskelignende lukt, samt irritasjon som kløe, rødme og smerter i underlivet. Som en konsekvens av ubalanse i bakteriefloraen med reduksjon av laktobasiller vil pH-verdien i skjeden øke og bli mindre surt.

Hva bør du gjøre hvis du får disse symptomene?

Bakteriell vaginose fører ikke til noen synlig betennelse, og vil ofte gå over av seg selv, eller du kan behandle den selv. I noen tilfeller (graviditet, immunsvikt etc.) kan den få mer alvorlige konsekvenser, og det er viktig å rådføre seg med lege. Legen vil vanligvis foreskrive behandling med antibiotika. Alternativet til antibiotika er å bruke produkter basert på naturlige ingredienser, som i tillegg gjenoppretter pH-verdien i skjeden, og har lite eller ingen bivirkninger, og tillater gode bakterier å gjenopprette balansen i underlivsfloraen.


"Bakteriell vaginose karakteriseres ved hvitaktig eller gråaktig og tyntflytende utflod, med sterk, fiskelignende lukt, sammen med irritasjon som sporadisk kløe, rødhet og smerter i underlivet. "