Tørrhet i underlivet: årsaker og behandling

De fleste kvinner vil oppleve tørrhet i underlivet en eller annen gang i livet. Dette kan oppleves ganske ubehagelig og kan medføre plager som kløe, svie, og sårhet.

Vanligvis blir tørrhet forbundet med at man nærmer seg overgangsalderen. Allikevel kan man oppleve tørrhet når som helst i livet.

Årsaker til tørrhet i skjeden

Det er mange årsaker til tørrhet i underlivet. En av de vanligste årsakene til tørrhet er at østrogennivået går ned. Østrogen er et kvinnelig hormon som bidrar til å opprettholde fuktigheten og smidigheten i skjedeveggene. Når østrogennivået går ned vil skjedeveggene bli mindre elastiske, mindre fuktige, og mer sårbare.

Nedgang i østrogenet kan ha flere årsaker. Overgangsalderen er en, graviditet eller amming kan være andre årsaker. Strålebehandling, cellegiftbehandling, eller hormonbehandling kan også påvirke østrogennivåene og forårsake tørrhet i underlivet.

En rekke tilstander kan forårsake tørrhet i skjeden, nedsatt østrogennivå, nedsatt funksjon i eggstokkene som følge av strålebehandling eller cellegiftbehandling, forbigående tap av østrogen etter barnefødsel og under amming, røyking, og nedsatt seksuell aktivitet.

Symptomer

Tørrhet i skjeden kan ledsages av andre underlivsplager:

  • kløe
  • svie
  • irritasjon
  • sårhet
  • smerter ved samleie

"Ved tørrhet i skjeden kan du bruke en fuktighetskrem eller glidemiddel for rask lindring og økt fuktighet "


Hva kan gjøres?

Siden tørrheten kan komme av ulike ting kan det være vanskelig å finne riktig behandling. Smøre- og fuktgivende midler kan du kjøpe på apoteket. Slike midler gir fuktighet og smidighet til skjeden i flere timer. Hvis tap av østrogen er hovedårsaken til tørr skjede, er også behandling med østrogen en effektiv behandling

Fuktighetsmiddel som Multi-Gyn LiquiGel gir rask lindring, og sørger for at huden ikke tørker ut og mister sin elastisitet. Skjeden holder seg fuktig over lengre tid, stimulerer den naturlige fuktigheten, og gjør huden mer motstandsdyktig mot påvirkning utenfra.