Smerter i underlivet

Når det oppstår smerter i kjønnsorganene er det som oftest på grunn av en infeksjon. Smerter kan også være forårsaket av irritasjon, tørrhet og hormonelle endringer. Andre vanlige symptomer kløe, svie, sårhet, svie og en bankende følelse.

Noen av de vanligste årsakene til vaginal smerte inkluderer:

  • Underlivssopp. Selv om soppinfeksjon i seg selv ikke kan føre til smerte, kan det gi kløe. Klorer eller klør du på det kan du skade huden og få hevelse, mer smerter og overfølsomhet. Hvis du er plaget med underlivssopp og gjennomgår antibiotikabehandling bør du bruke et prebiotisk produkt som kan stimulere til vekst av nyttige bakterier.
  • Irritasjon. Bruk av produkter som inneholder sterke vaskemidler, kjemikalier, parfyme eller fargestoffer kan irritere huden og forårsake betennelsesliknende tilstander, noe som resulterer i hevelse, smerter og overfølsomhet i intimområdet. Unngå produkter som kan inneholde slike stoffer, inkludert såpe, dusjsåpe, intimspray, eller underlivskremer.
  • Bruk av legemidler som antibiotika eller kortison. Enkelte typer legemidler øker muligheten for å få underlivssopp.
  • Graviditet. På grunn av hormonendringer har gravide økt sannsynlighet for å få underlivssopp.
  • Enkelte kjønnssykdommer.
  • Tørrhet i underlivet. Når skjeden ikke produserer nok naturlig fuktighet kan samleie føre til friksjon og vevsskade, noe som resulterer i betennelse og smerte. Dette kan føre til redusert sexlyst. Hvis du opplever tørrhet i skjeden kan du prøve en vaginal fuktighetsgel eller et glidemiddel for å lindre symptomene. En fuktighetsgel påføres daglig, og er langvarig, mens et glidemiddel påføres før samleie for å gjøre det enklere å gjennomføre samleie.
  • Vaginal atrofi. Denne tilstanden er forårsaket av tynnere vev og tap av elastisitet i skjeden på grunn av redusert østrogenproduksjon. Dette skjer normalt i overgangsalderen. Skjedevegger som er tynne og tørre kan lett bli skadet og betent under samleie, og resultere i svie og smerter.