Sårhet i underlivet

Hvis du noen gang lurt på hvordan du ser ut der nede, kanskje du har brukt et lommespeil og sett på deg selv. De fleste av oss vil trolig bare gjøre det hvis vi har grunn til å tro noe er galt. Hvis du opplever underlivskløe, irritasjon og smerter, vil du sannsynligvis kunne se at kjønnsleppene er røde og noen ganger hovne.

Dette kalles vulvovaginitt, og er en betennelse eller infeksjon i vulva (de ytre kjønnsorganene) og vagina (skjeden). Den kan også kalles vulvitt eller vaginitt. Det er en vanlig tilstand som påvirker kvinner i alle aldre, og har en rekke ulike årsaker. Foruten rødhet, kan vulvovaginitt ha en eller flere andre symptomer som uvanlig utflod, ubehagelig lukt, kløe, irritasjon, en brennende følelse under eller etter samleie eller urinering.

Hva skyldes sårhet i underlivet

Betennelsen i vevet som viser seg som rødhet og sårhet kan skyldes mange ulike faktorer, men den mest vanlige grunnen er ubalanse i bakteriefloraen som gir en bakteriell vaginose eller underlivsopp. Andre årsaker kan være diabetes, graviditet, systemisk behandling med glukokortikoider eller antibakterielle midler, eller østrogenmangel. Alt dette er tilstander som kan påvirke normalfloraen og dermed øke risikoen. Disse forholdene anses ikke som kjønnssykdommer og smitter normalt ikke ved seksuell omgang.

Vevet i skjeden og kjønnsleppene er svært følsomt, og stoffer som parfymer, såper eller konserveringsmidler kan lett irritere eller gi allergisk reaksjon. Andre kilder til irritasjon kan være parfymerte truseinnlegg eller toalettpapir, sterke vaskemidler eller sjampo, tøymykner, etc. En annen vanlig årsak til sårhet er fysisk irritasjon, vanligvis i forbindelse med sport, når man blir varm, eller ved bruk av syntetisk undertøy som ikke gir tilstrekkelig lufting.


"Betennelseslikende tilstander i vevet som sårhet og rødhet kan ha mange årsaker, men de mest vanlige er underlivssopp eller bakteriell vaginose."


Hvordan behandles sårhet i underlivet?

Første skritt i behandlingen av vulvovaginitt er å fjerne årsaken til plagene. Ofte vil dette være tilstrekkelig. De fleste plager vil gå over av seg selv. Det finnes flere gode reseptfrie alternativ i apotek. Hvis plagene vedvarer kan antibiotika eller antisoppmiddel være påkrevet.

Det lurt å ta å bruke et prebiotisk middel som Multi-Gyn FloraPlus, sammen med, eller etter en antibiotikakur. Dette bidrar til å gjenopprette balansen i underlivsfloraen og redusere sjansen for tilbakefall. Hvis sårheten er forårsaket av en allergisk reaksjon eller en fysisk irritasjon, er det best å forsøke å unngå alle mulige årsaker. Deretter kan man prøve seg fram med en og en ting for å se om man tåler dem.

Selv om man fjerner årsaken til problemet kan man ønske rask lindring av symptomene. I apotek finnes kløestillende produkter, geler med kjølende effekt. Sørg for at du bare bruker produktene som er beregnet på bruk i intimområdet, og at de ikke inneholder noen potensielt skadelige stoffer eller allergener.