Overfølsomhet og smerter i underlivet

Enhver form for overfølsomhet og ubehag i underlivet kan lett gjøre at man blir utrygg. Overfølsomhet kan forekomme som smerter eller overfølsomhet for berøring, spesielt under samleie. Disse symptomene kan også være ledsaget av ubehag som endringer i utflod, kløe, svie, hevelse, rødhet, etc. De vanligste årsakene til overfølsomhet og smerte er irritasjon, infeksjon og tørrhet. Behandlingen varierer avhengig av årsaken.

  • Ubalanse i underlivsfloraen. Skjeden er dekket av millioner med nyttige mikrober, som utgjør vaginalfloraen. Når den delikate balansen blir forstyrret, og antallet gode bakteriene blir redusert, vil antallet sopp eller uønskede bakterier begynner å øke ukontrollert, og du vil oppleve kløe og irritasjon. Hvis du ikke kan motstå trangen og begynne å klø, kan du lett skade huden og forårsake ytterligere irritasjon, hevelse og smerte. Hvis du ofte lider av underlivssopp kan du bruke et produkt som inneholder prebiotika. Prebiotisk vaginalgel som Multi-Gyn FloraPlus stimulerer veksten av gode bakterier og bidrar til balanse i underlivsfloraen.
  • Tørrhet i underlivet. Samleie uten tilstrekkelig fuktighet kan føre til skader i skjedevegger og annet vev, og forårsake betennelse og smerte. Tørrhet kan være forårsaket av hormonelle endringer i overgangsalderen, graviditet, amming eller prevensjonsbruk. Gi nok tid for forspill, slik at den naturlige fuktigheten stimuleres tilstrekkelig. Hvis du allikevel opplever tørrhet i underlivet kan du prøve å bruke en vaginal fuktighetskrem eller et glidemiddel. Fuktighetsgeler vil tilføre fuktighet eller stimulere din egen fuktighetsproduksjon og vil normalt vare over lengre tid. Et glidemiddel er beregnet for bruk før samleie og vil gi rask, men kortvarig fuktighet.
  • Overgangsalderen. Når østrogennivået faller blir vevet i skjeden tynnere, og mister noe av smidigheten og den naturlige smøreevnen. Resultatet kan være en sandpapiraktig følelse under samleie som gir skader. Denne tilstanden kalles vaginal atrofi, og resulterer vanligvis i redusert sexlyst, siden sex blir ubehagelig og smertefullt. Som for tørrhet i underlivet, er løsningen fuktighetskremer eller geler, og glidemiddel.
  • Irritasjon. Produkter som inneholder sterke kjemikalier, såpe, parfyme, fargestoffer eller konserveringsmidler, kan irritere underlivet, og føre til hevelse, sårhet, svie og smerte. Unngå slike produkter, og velg produkter som er spesielt utviklet for å brukes i intimområdet. Bruk heller intimvask basert på naturlige ingredienser som ikke forstyrrer underlivets naturlige pH.
  • Noen kjønnssykdommer kan også føre til overfølsomhet og smerter i underlivet Hvis du mistenker at du har en kjønnssykdom bør du rådføre deg med lege eller gynekolog.
  • Vestibulitt og partiell vaginisme er smertetilstander som først og fremst rammer unge kvinner. Ved vestibulitt er området rundt skjedeinngangen svært smertefullt og smerten utløses ved berøring, som samleie og bruk av tampong. Partiell vaginisme er smertefull spenningstilstand i bekkenbunns-muskulaturen. Vestibulitt og partiell vaginisme kan opptre sammen eller hver for seg. Begge diagnosene stilles ved gynekologisk undersøkelse.

Hvis du opplever smerter og overfølsomhet kan du prøve å bruke et kaldt omslag for å kjøle ned, lindre og redusere irritasjon. For å bli kvitt plagene må du forstå årsaken til at de oppstår. Hvis smeretene eller overfølsomheten blir langvarig bør du rådføre deg med lege.