Kløe i underlivet, hva skyldes det?

Kløe er kanskje den mest ubehagelige underlivsplagen. Kløen kan være både plagsom og pinlig. Vedvarende plager med kløe kan også påvirke dine daglige aktiviteter. La oss se hva kløen skyldes og hvordan den kan behandles:

Underlivssopp

En av de mest vanlige årsakene til kløe er underlivssopp, eller candida. Soppinfeksjon forårsakes av endring i balansen mellom bakterier og sopp, med oppvekst av sopp. Sammen med kløe kommer ofte symptomer som irritasjon, og en hvit, grynete utflod.

Underlivssopp er normalt ukomplisert, og symptomene vil gå over av seg selv. Siden det er svært ubehagelig, er det gode grunner til både å behandle og forebygge. Underlivssopp behandles ofte med anti-soppmidler, antimykotika. Disse er effektive, men mange opplever at soppinfeksjonen kommer raskt tilbake.

I apoteket finnes flere reseptfrie alternativ til behandling av symptomene. Hvis du velger et naturlig produkt som Multi-Gyn FloraPlus kan du samtidig forhindre at underlivssoppen stadig kommer tilbake.

Tørrhet i skjeden

En annen årsak til kløe kan være tørrhet. De fleste kvinner vil tenke på tørrhet i forbindelse med overgangsalderen, men det kan også oppstå hos yngre. Kløe kan også gi plager som svie, sårhet, eller smerter under samleie.


"En av de mest vanlige årsakene til kløe i underlivet er underlivssopp, også kjent som candida."


Tørrhet i skjeden oppstår vanligvis ved hormonelle forandringer, graviditet, bruk av p-piller, stress, eller i overgangsalderen. Tørrhet i skjeden kan behandles hormonelt med legemidler som øker østrogennivået. Et annet alternativ er å lindre symptomene direkte ved bruk av fuktighetsgel som stimulerer den naturlige fuktigheten.

Andre årsaker til tørrhet i skjeden

Kløe i underlivet kan ha andre årsaker enn underlivssopp og tørrhet. I sjeldne tilfeller kan også bakteriell vaginose forårsake kløe. Bakteriell vaginose er en infeksjon forårsaket av overvekst av uønskede bakterier.

Symptomer som uønsket lukt og gråaktig tyntflytende utflod kan være svært ubehagelige, men vil normalt gå over av seg selv. Vanlig behandling av bakteriell vaginose er antibiotika eller naturlige egenpleieprodukter.

Kløe i underlivet kan også komme av irritasjon forårsaket av kjemikalier, såpe, parfyme, eller en kjønnssykdoms. Ved mistanke om kjønnssykdom bør du rådføre deg med lege.