De 5 vanligste former vaginalt ubehag

Enhver kvinne vil oppleve en eller annen form for vaginalt ubehag på et tidspunkt. Plagene kan variere fra milde og bare irriterende, til plager som påvirker livskvalitet i stor grad. De 5 vanligste symptomene for vaginalt ubehag er kløe, svie, tørrhet i skjeden, utflod, noen ganger kombinert med en ubehagelig lukt, og irritasjon eller smerte under eller etter samleie. Årsaken til disse symptomene er ikke alltid lett å finne, og hvis du er i tvil er det lurt å rådføre seg med lege eller gynekolog .

Kløe i underlivet

Vaginal kløe kan være forårsaket av infeksjoner, slik som underlivssopp, bakteriell vaginose, eller kjønnssykdommer. Det kan også være en allergisk reaksjon eller reaksjon på stoffer som parfyme, såpe, tøymykner etc. Andre årsaker kan være bruk av syntetisk undertøy, intimbarbering eller voksing, friksjon under trening, eller tørrhet.

Infeksjoner kan i de fleste tilfeller gjenkjennes ved uønsket utflod, og kan enkelt behandles. Kløe uten uønsket utflod blir ofte ledsaget av at underlivet blir hovent og rødlig. For å finne eksakt årsak til plagene kan du prøve å unngå å utsette intimområdet for potensielle allergener: ikke bruk såpe eller parfyme, unngå parfymerte truseinnlegg, intimservietter eller toalettpapir, slutte å bruke tøymykner til undertøyet, utsett intimbarbering eller voksing til du er bra, bruk kun truser og bukser av "pustende" naturlige materialer. Hvis plagene ikke opphører, kan du rådføre deg med lege.

Sviende følelse i underlivet

Svie eller en brennende følelse i underlivet er vanligvis forårsaket av en irritasjon av huden som følge av kløing og kloring, eller på grunn av en infeksjon i skjeden eller urinrøret. Denne følelsen kan oppstå plutselig eller kan bygge seg opp over flere uker. Det er lurt å kontakte lege og ta nødvendige prøver for å fastlås årsaken og finne riktig behandling. Hvis du har en infeksjon vil du som oftest få antibiotika eller antimykotika (antisoppmiddel). Du vil merke effekt i løpet av et par dager, og behandlingen kan kombineres med produkter som kjøler ned huden og lindrer kløe og irritasjon. Disse produktene kan kjøpes reseptfritt i apotek i form av sprayer og geler, som f.eks. Multi-Gyn IntiSkin.

Tørrhet i underlivet

Vaginal tørrhet opptrer oftest i forbindelse med overgangsalderen, selv om kvinner i alle aldre kan oppleve det. Symptomene omfatter kløe, svie, sårhet, og smerter under samleie. Selv om disse symptomene kan ligne andre underlivsplager, er forskjellen at man ikke opplever økt eller endret utflod. Avhengig av årsaken kan vaginal tørrhet behandles hormonelt eller ikke-hormonelt, lokalt eller oralt. Ikke-hormonelle vaginale fuktighetskremer og geler gir rask lindring, og effekten kan vare i et par dager. Rene glidemidler kan benyttes til en enkel løsning for å unngå smerter under sex.

Utflod og uønsket lukt

Utflod er en kroppsvæske som bidrar til å opprettholde skjedens bakterieflora, smører under samleie, og gir beskyttelse for vevet i intimområdet. Utseende endres i løpet av menstruasjonssyklusen og i ulike faser av livet. Endringer i utfloden kan være et tegn på en underlivsinfeksjon (bakteriell vaginose eller underlivssopp), for eksempel hvit, tykk og grynete, eller gråaktig, tynntflytende og med en karakteristisk fiskeaktig lukt. Uvanlige endringer i utflod kan også være et tegn på en kjønnssykdom eller andre alvorlige medisinske tilstander. Hvis du opplever vedvarende uvanlige endringer i utfloden som ikke lar seg behandle med egenpleieprodukter som Multi-Gyn, bør du kontakte lege eller gynekolog.

Irritasjon og smerter under eller etter samleie

Under normale omstendigheter bør samleie være smertefritt. Irritasjon og smerter under eller etter samleie kan ha mange ulike årsaker. De vanligste er tørr skjede, underlivsinfeksjoner eller allergi. I noen tilfeller kan smerte kan være knyttet til mer alvorlige problemer som et fysisk traume (for eksempel etter fødselen), psykologiske traumer, eller annen sykdom. Hvis du opplever vedvarende smerter i underlivet er det lurt å rådføre seg med lege for å finne årsaken og riktig behandling.


"De vanligste formene for ubehag i underlivet er kløe, svie, tørrhet i skjeden, uønsket utflod (med eller uten ubehagelig lukt), og smerter under eller etter samleie"