Årsaker til smertefull sex

Smerter under samleie kan variere fra milde og forbigående til mer alvorlige, og kan bidra til at sex går fra å være en nytelse til å bli en plage. Smerter under samleie kalles dyspareuni på fagspråket, og kan ødelegge sexlivet, og påvirke livskvaliteten. Derfor er det er viktig å forstå hva som kan være mulige årsaker, og hva du kan gjøre for å forhindre det.

Dyspareuni kan skyldes misdannelser, sykelige forandringer, tørrhet i skjeden eller manglende seksuell tenning. Bakoverbøyd livmor eller sykdom, f.eks. betennelser, kan gi støtsmerter. I de fleste tilfeller skyldes allikevel smerter at tørrhet i skjeden. Denne tilstanden kan skje i perioder med hormonelle endringer, ved østrogenmangel under overgangsalder, eller under graviditet, og amming.

Årsaker til tørrhet i skjeden

Grunnen til tørrhet i skjeden under overgangsalderen, under graviditet eller når du ammer, er en reduksjon i østrogennivået. Østrogen er et kvinnelig kjønnshormon som er sørger for å holde skjedeveggene tykke, elastiske, og glatte. Når østrogennivået reduseres blir skjedeveggene tynnere og mindre elastiske, og produksjonen av fuktighet redusert. Dette fører til tørrhet og vevsskade under samleie, noe som kan resultere i smerte og betennelse.

Hvis du opplever tørrhet kan du prøve å lindre med vaginal fuktighetsgel eller et glidemiddel. Den største forskjellen mellom disse to produktene er at fuktighetsgeler, som Multi-Gyn LiquiGel, er beregnet til daglig bruk, og gir langvarig og mer vedvarende fuktighet. Glidemidler er beregnet til bruk før samleie, og skal gi en kortvarig effekt for å tillate smertefri sex.

Andre plager

Hvis du opplever smertene under sex, slik som l kløe, svie, og i tillegg utfold som er hvit og grynaktig, kan det hende du har en soppinfeksjon. Smerte kan også oppstå hvis du har bakteriell vaginose. I begge tilfeller bør du unngå å ha samleie inntil infeksjonen er under kontroll, og skadet vev har grodd. Du finner gode behandlingsalternativ i apoteket. Bruk gjerne et prebiotisk produkt som Multi-Gyn som kan stimulere veksten av nyttige bakterier i skjeden

Andre forhold som kan gi smerter under samleie:

  • Kjønnssykdom
  • Episiotomi, eller klipp under fødsel
  • Enkelte sykdommer som endometriose og bekkeninfeksjon
  • Stress eller angst
  • Sex for tidlig etter fødselen, eller etter å ha gjennomgått kirurgisk inngrep i underlivet

"I de fleste tilfeller vil smerter under samleie skyldes tørrhet i skjeden. Dette er ikke uvanlig i perioder med hormonelle endringer, for eksempel under graviditet, amming eller overgangsalder."