Svie i underlivet

Enhver kvinne vil sannsynligvis oppleve underlivsplager minst én gang i livet. De vanligste symptomene er utflod, lukt, kløe, smerte og underlivssvie. Disse symptomene fører til at det er vanskelig å sitte stille, du kjenner stadig at noe ikke er helt som det skal "der nede". Hvis symptomene blir sterkere, kan det påvirke livskvaliteten, spesielt kjærlighetslivet, siden sexen kan bli svært ubehagelig og smertefull.

Svie eller en brennende følelse i underlivet er som regel et tegn på irritasjon eller infeksjon. Årsaken kan være:

  • Bakteriell vaginose
  • Underlivssopp (candidainfeksjon)
  • Såpe, kremer, intimspray, boblebad, etc. Slike produkter inneholder ofte stoffer som kan forårsake allergier eller en brennende følelse kort tid etter påføring.
  • Overgangsalder. Mangel på østrogen fører til tynnere slimhinner og redusert fuktighet. Dette kan føre til friksjon under samleie og gi inflammasjon fordi vevet ikke er like elastisk som tidligere.
  • Både mangelfull hygiene og for mye vasking kan skade det beskyttende lag av huden og åpne for uønskede mikrober, irritanter og allergener. Bruk av vanlig såpe eller sterke vaskemidler kan fjerne alle nødvendige bakterier i huden, og forårsake betennelse og irritasjon.
  • Endringer i pH-verdien i skjeden
  • Antibiotika
  • Diabetes
  • Syntetisk undertøy og stramme klær
  • Irritasjon forårsaket av kondomer, sæd, og glidemidler


"En brennende følelse i underlivet er som regel et tegn på irritasjon eller infeksjon"


Hva gjør du hvis du opplever svie i skjeden?

Hvis du mistenker at svien kan henge sammen med et produkt du har brukt nylig, skyll området grundig så snart som mulig med vann for å fjerne rester og redusere svien. Etterpå kan du bruke et pleiende produkt eller en vaginalgel med prebiotika for å lindre symptomene, og for at de nyttige bakteriene skal trives. For å hindre problemer med svie, velg naturlige produkter som ikke inneholder sterke kjemikalier, parfyme eller fargestoffer.

Hvis du opplever andre symptomer som utflod, lukt, kløe eller smerter, bør du oppsøke lege. Hvis du har en infeksjon, bør du forsøke en behandling som løser årsaken til problemet, og ikke bare symptomene.

Hvis underlivssvie oppstår på grunn av tørrhet, bør du spørre din gynekolog eller fastlege om råd. Det kan være aktuelt med østrogen, eller en vaginal fuktighetsgel. Den største forskjellen mellom fuktighetsbevarende produkter og glidemidler er et den første gruppen av produkter vil gi deg en mer langsiktig pleie. Dette er ideelt hvis tørrheten i underlivet forårsaker ubehag når du trener eller går. Glidemidler brukes før samleie og vil gi deg kortsiktig lindring, og kan bidra til å gjøre sex mer behagelige og smertefritt.

Hvis du opplever irritasjon eller betennelse bør du la irritasjonen få litt tid til å leges og unngå samleie inntil symptomene er helt borte. Motstå trangen til å klø det berørte området, fordi dette kan gjøre ting verre, og forårsake hevelse og smerte.