Intimhygiene

God intimhygiene er viktig for å forebygge ubehag og bakteriell ubalanse. I underlivet finnes en bestemt mikrobiell flora, hvor gode bakterier (som produserer melkesyre) holder seg i balanse med andre bakterier.

Mikroorganismer som lever i skjeden er følsomme overfor antibiotika, såpe og andre sterke kjemikalier. God intimhygiene bør beskytte de gode bakterier, og bidra til å opprettholde er sunt miljø med rett pH. God intimhygiene er ikke så vanskelig, her er noen ganske enkle råd for hvordan du kan ta bedre vare på deg selv.

Intimvask

God intimhygiene betyr at du du vasker underlivet en gang om dagen med lunkent vann eller en mild intimvask som ikke inneholder såpe, parfyme eller farge. Å vaske oftere enn en gang om dagen, eller bruk av såpe eller sjampo, kan forstyrre balansen i den naturlige bakteriefloraen. Hvis du ikke har tilgang på en god intimvask som er spesielt utviklet for bruk i intimområdet, er det bedre å bruke bare vann. Hvis du ikke har tilgang på en dusj eller bad, bør du bruke en intimserviett som ikke inneholder såpe, lotion, parfyme eller sterke kjemikalier.

Forebygging og helsetips

Intimhygiene handler ikke bare om vask. Mange faktorer kan endre den mikrobielle balansen, slik som seksuell aktivitet, syntetisk undertøy, eller intimbarbering. Det er forskjellige måter å gjennomføre intimbarbering, og de har ulik påvirkning på intimfloraen. Det de fleste har til felles er at de skaper irritasjon og kløe i underlivet.

Hårtrimming er den minst irriterende metoden for hårfjerning. Hvis det oppstår irritasjon, kan et pleiende produkt basert på naturlige innholdsstoffer dempe irritasjon. Samleie kan påvirke pH i skjeden og føre til en ubalanse i bakteriefloraen. Derfor er det lurt å vaske seg nedentil etter sex. Unngå å bruke bukser i syntetisk materiale, bruk undertøy i bomull eller silke som lar huden puste. Det er best å sove uten undertøy. Når du tørker deg etter toalettbesøk bør du tørke forfra og bakover, for å unngå tarmbakterier kommer inn i skjeden. Bytt tamponger, bind eller truseinnlegg ofte.

Følg nøye med på underlivshelsen

Vær oppmerksom på at hormoner spiller en viktig rolle for underlivsfloraen. Infeksjoner og ubehag kan oppstå selv om man er nøye med intimhygienen. Hvis sårhet, irritasjon eller kløe, fortsatt er et problem med god intimhygiene bør du rådføre deg med lege eller gynekolog.


"Intimhygiene handler ikke bare om vask. Mange faktorer som kan påvirke den mikrobielle balansen i underlivet, som seksuell aktivitet, valg av undertøy, eller intimbarbering"