Intimhygiene og underlivsproblemer

De fleste kvinner vet hvordan de skal ta vare på sin egen intimhelse. Samtidig florerer det med kjerringråd om hva man skal, og ikke skal gjøre. Derfor er det ikke uvanlig at kvinner misforstår eller opplever å mangle kunnskap om gode hygienevaner. Hvilke råd skal man da lytte til?

Årsaken til infeksjoner og ubehag

Underlivsproblemer omtales gjerne som skjedekatarr, og kan deles inn i to tilstander: bakteriell vaginose og underlivssopp (candida). Hvis du har underlivsplager er det vanligvis en av disse to.

Bakteriell vaginose (BV) forårsakes av overvekst av uønskede bakterier i skjeden. Symptomer er oftest uønsket lukt som minner om fiskelukt, samt gråaktig, tyntflytende utflod. Underlivssopp skyldes overvekst av soppceller i skjeden eller det ytre kjønnsområdet. Mest vanlige symptomer er tykk, hvit utflod (cottage cheese-liknende) og kløe.

Både underlivssopp og bakteriell vaginose er som regel ukompliserte, men ubehagelige. Symptomene vil gå over av seg selv etter en viss tid. Heldigvis finnes det gode egenpleie-produkter du kan benytte. Her finner du mer informasjon om hvordan du velger behandling.


"De to mest vanlige formene for skjedekatarr er bakteriell vaginose og underlivssopp (candida). Hvis du opplever underlivsplager er det vanligvis en av disse to formene."


Gode hygienevaner kan hjelpe

Selv om ikke alle årsakene til overvekst av uønskede bakterier og underlivssopp er kjent, vet vi at god intimhygiene kan virke forebyggende. Her er noen tips til god intimhygiene:

  • Varmt vann er tilstrekkelig når du vasker deg i underlivet. Sterke såper tørker lett ut den ømfintlige huden rundt skjeden, og bidrar til å fjerne den naturlige beskyttelsen mot uønskede bakterier
  • Ønsker du en friskere følelse kan du benytte en såpefri intimvask med naturlige ingredienser.
  • Husk å tørke deg etter at du har dusjet, badet eller svømt
  • Bruk undertøy av bomull og unngå stringtruser
  • Forsøk å unngå å klore opp huden hvis det klør

Vil god intimhygiene forhindre infeksjoner i underlivet?

God intimhygiene er en god start, men vil ikke være en garanti for å unngå infeksjon. Manglende eller feil intimhygiene vil øke risikoen for ubehag, men siden ubalanse i underlivet kan ha andre årsaker enn hygiene er det ikke mulig å unngå risikoen.