Intimhygiene - lite med godt

Du har kanskje hørt at feil intimhygiene kan være verre enn ingen intimhygiene. Det høres merkelig ut, men det er noe i det. Feil eller dårlig intimhygiene kan føre til ubehag, så sørg for å forstå og følge noen av de grunnleggende prinsippene for god intimhygiene.

Det hender at kvinners intimvask følger prinsippet om «jo mer, jo bedre». Det er kanskje ikke så lurt, og her kan du lese hvorfor de heller bør følge «lite med godt»-prinsippet.


Kroppens egne beskyttelsesmekanismer

Menneskekroppen er innrettet for å holde seg selv i balanse. Hele kroppen er en svært kompleks mekanisme som benytter seg av mange presise prosesser for å fungere effektivt og holde seg frisk.

Skjeden er vert for millioner av bakterier som lever i fredelig og perfekt balanse. Det vil si, helt til forholdet mellom nyttige og unyttige bakterier kommer i ubalanse. Når de snille bakteriene blir færre, vil de «slemme» bakteriene øke i antall. Overvekst av «slemme» bakteriene føre til ubehag som bakteriell vaginose med ubehagelige symptomer. Symptomer kan omfatte uønsket utflod, fiskeaktig lukt, svie, kløe og irritasjon. For å lindre infeksjonen må vi snu prosessen og redusere antallet «slemme» bakterier og stimulere veksten av de snille bakteriene.


"Husk at huden som dekker intimområdet er tynn og veldig delikat. Enhver form for hard behandling, for eksempel overdreven vasking, skrubbing, friksjon, eller såpe og sterke vaskemidler kan forårsake irritasjon og infeksjon."


Hudens har en beskyttende rolle også det er viktig å forstå hvordan den fungerer og hvordan den kan bli skadet. Hudoverflaten er dekket av en beskyttende barriere. Denne barrieren er den viktigste beskyttelsen mot irritasjon og infeksjoner.

Den beskyttende barrieren kan lett bli ødelagt av for sterke vaskemidler og vanlig såpe. Disse produktene fjerner overflatelaget, og gjør huden sårbar. Bruk derfor bare produkter som er beregnet for bruk i intimområdet hvis du ikke vil utsette huden og deg selv for unødvendig risiko for infeksjon.


Hva betyr "lite med godt" egentlig?

Huden i intimområdet er tynn og svært delikat. Enhver form for hard behandling, for eksempel overdreven vasking, skrubbing, friksjon eller såpe og sterke vaskemidler kan forårsake irritasjon og infeksjon.


Bruk bare lunkent vann eller en mild, såpefri intimvask uten parfyme. Vask deg en gang om dagen, det er tilstrekkelig for normal hygiene. Tørk intimområdet grundig med en myk, ren klut. Klapp forsiktig, ikke gni. Hvis du føler behov for å mer renhold, for eksempel under menstruasjonen, etter trening, eller når du svetter mer enn normalt, kan du bruke uparfymert intimservietter eller bare rent vann.