Intimhygiene, hva bør du gjøre og ikke gjøre

Riktig intimhygiene kan gjøre en verden av forskjell for underlivshelsen. Det kan bidra til å redusere risikoen for å få infeksjoner, gjøre at du bli raskere frisk av pågående infeksjoner, og forhindre ubehag som uønsket utflod og irritasjon. Ta en titt på noen av de viktigste tipsene for god intimhygiene.

Vask deg en gang om dagen.

Vask underlivet forsiktig med lunkent vann ved hjelp av en myk klut, fingrene eller ved å skylle området forsiktig mens du dusjer. Unngå produkter som kan endre pH-nivåene i vagina.

IKKE bruk såpe.

Såpe er alkalisk og uheldig for mild, følsom hud i intimområdet. Hvis du bruker intimvask, sørg for å bruke et produkt med naturlige innholdsstoffer, uten såpe, parfyme eller fargestoffer.

Bruk intimservietter hvis du ikke har tilgang på vask eller dusj.

Viktig å huske å ha med intimservietter på reise i de varme sommermånedene.

IKKE bruk syntetisk eller stramt undertøy.

Bruk av tettsittende klær kan være ugunstig for din naturlige hygiene. Forsøk å unngå tettsittende treningsklær, og velg klær med god ventilasjon. Bruk undertøy av bomull. Etter vask skylles undertøyet eller klær som kommer i kontakt med underlivet grundig.


"Underlivssopp kan enket behandles med anti-soppmidler (antimykotika), men dette forhindrer ikke at underlivssoppen å komme tilbake"


Tørk deg forfra og bakover.

Det er fort gjort å overføre bakterier fra endetarmen til skjeden når du tørker fra rygg til front, så sørg for aldri å følge denne viktige regelen. Bruk uparfymert og ufarget toalettpapir for å unngå irritasjon.

IKKE bruk parfyme eller deodorant for å få det til å lukte bedre der nede.

Enhver skjede har en unik lukt. Med mindre du har et underlivsproblem bør ikke lukten være sjenerende. En ubehagelig lukt kan være et tegn på infeksjon.

Bruk et lindrende produkt etter intimbarbering

Enten du velger å barbere, vokse, eller bruke en hårfjerningsgel bør du alltid sørge for å fukte huden din først. For å forhindre hudirritasjon bør du bruke et pleiende produkt basert på naturlige ingredienser etterpå.

IKKE gå en hel dag ute å skifte bind eller truseinnlegg.

Avhengig av hvor mye du blør du skifte hver tredje til fjerde time, eller før det blir gjennombløtt. Hvis man blør mye, må man evt. skifte oftere. Det bidrar til å forhindre ubehagelige lukt fra menstruasjonsvæsken, og for å unngå irritasjon (som kløe og ubehag). I likhet med syntetisk undertøy kan bind og truseinnlegg hindre at huden får puste.

Klapp istedenfor å gni.

Når du har dusjet eller vasket deg bør du bruke et mykt, rent håndkle og klappe deg tørr instedet for å gni.

IKKE bruk produkter som inneholder irriterende stoffer eller allergener.

Mange kremer, sprayer, dusjsåper, etc. inneholder stoffer enkelte reagerer på. Dette kan være alt fra parfyme til fargestoffer eller konserveringsmidler. Hvis du reagerer på noe av dette bør du unngå slike produkter.