Utflod som tegn på underlivsssopp

Utflod er en væske som skilles ut av kjertler i skjeden og de ytre kjønnslepper. Utflod beskytter skjeden mot smitte, renser det, og smører under sex. Hvis noe ikke er som det skal, vil endringer i utfloden være et av de første tegnene. Slik et det med bakteriell vaginose, underlivssopp, men også andre underlivsproblemer.

Ved siden av endring i utfloden er symptomer som kløe, svie, rødhet, irritasjon, hevelse og smerte under urinering eller samleie tegn på underlivssopp. Soppinfeksjon er som oftest forårsaket av Candida albicans, en type sopp som normalt lever i ulike områder av kroppen vår, i skjeden, i fordøyelseskanalen og i munnen. Under normale forhold, vil soppen leve i balanse med andre mikrober, og være en del av våre nyttige underlivsflora. Men hvis det oppstår ubalanse kan denne soppen begynne å vokse ukontrollert, og forårsake infeksjon og beslektede plager.

De fleste kvinner opplever minst en gang i livet å få underlivssopp. Mange er også plaget med tilbakevendende soppinfeksjoner, spesielt før eller like etter menstruasjon, under graviditet, eller mens du bruker p-piller. Andre faktorer som kan føre til en ubalanse i underlivsfloraen og bidra til overvekst av candida er antibiotikakurer, overvekt, diabetes, bruk av tettsittende syntetisk undertøy, etc.

Endringer i utflod som tyder på underlivssopp

Normal utflod kan variere, men er vanligvis klar eller litt uklar, hvitaktig eller litt gulaktig. Det kan variere fra tynn til tykk, fra seig til elastisk. Utseendet vil endres avhengig av menstruasjonssyklusen, stressnivå, spisevaner, graviditet, amming eller medisinbruk. Mengden utflod kan også variere, og med en økning rundt eggløsning, eller når du er opphisset. Hvis du opplever utflod som er hvit, tykk, klumpete, og ser ut nesten som cottage cheese, kan det være et tegn på en soppinfeksjon. Utfloden kan også øke i mengde hvis du har soppinfeksjon, men da er den oftest luktfri. Disse plagene går som regel over uten behandling, eller du kan bruke et produkt du får reseptfritt i apotek. Hvis symptomene vedvarer, eller du er gravid, bør du rådføre deg med lege.

En vanlig misforståelse

De to vanligste former for vaginalt ubehag er bakteriell vaginose og underlivssopp. Begge er forbundet med ubalanse i underlivsfloraen. Begge kjennetegnes ved liknende symptomer, og det er derfor lett å ta feil av både problemene og behandlingen. Ved bakteriell vaginose er utfloden er vanligvis hvitaktig, gråaktig eller gul, vanligvis svært tyntflytende, og med en karakteristisk fiskeaktig lukt. Hvis utfloden mangle sterk lukt, og konsistensen er mer grynete og minner om cottage cheese, er det mest sannsynlig at man har en underlivssopp


"Hvis du opplever utflod som er hvit, tykk, grynete, og ser ut nesten som cottage cheese, kan det være et tegn på underlivssopp"