Underlivssopp

Mange underlivsplager kan skyldes soppinfeksjon, også omtalt som candida-infeksjon. Underlivssopp er vanligvis forårsaket av Candida albicans, en mikroorganisme som finnes på huden vår og på slimhinner. Når underlivsfloraen blir forstyrret, som for eksempel ved bruk av antibiotika, hyppig intimvask, tørrhet, etc., eller på grunn hormonelle svingninger, kan overvekst av candida forårsake ubehag. Mest vanlige symptomer er kløe, irritasjon, smerte og utflod. Dette kalles underlivssopp. Noen kvinner er mer utsatt for underlivssopp enn andre.

Symptomer på underlivssopp

De viktigste symptomene på underlivssopp er

  • kløe og irritasjon
  • unormal utflod, hvit og kornete, ofte beskrevet som at den likner på cottage cheese
  • rødhet og sårhet
  • smerter, spesielt under og etter samleie

Det er viktig å skille mellom underlivssopp og bakteriell infeksjon (vaginose). Selv om disse to kan ha lignende symptomer, er behandlingen ganske ulik.

Hvordan behandles underlivssopp

I de fleste tilfeller er underlivssopp ikke å betrakte som en infeksjon som sådan, men som en ubalanse i underlivsfloraen. Derfor vil ikke behandling omfatte partneren. Underlivssopp kan enkelt behandles med antisoppmidler (antimyotika), selv om dette ikke hindrer soppen fra å komme tilbake. Andre, mer naturlige metoder vurderes som en bedre løsning på sikt, fordi det gjenoppretter den naturlige floraen i underlivet. Disse bekjemper soppinfeksjonen, og forhindrer tilbakefall. Underlivssopp kan noen ganger føre til sårhet og smerte, noe som gjør samleie ubehagelig. Det finnes produkter som kan lindre kløe og irritasjon i underlivet (spray, kremer og geler), selv om de ikke alene kan behandle underlivssoppen som er årsak til kløen. Disse produktene kan brukes i tillegg til den primære behandlingen. Hvis tilstanden ikke blir bedre etter noen dager bør du rådføre deg med en lege.

Hvordan forebygges underlivssopp

Underlivssopp er ofte et tilbakevendende problem, og noen kvinner får det oftere enn andre. Dette kan være henge sammen med hormonnivået. Hormoner har også skylden for at sopp-problemer er mest vanlig på bestemte tider i menssyklusen, og under graviditet og amming.

Er du plaget med gjentakende soppinfeksjoner kan det være lurt å bruke et en gel som Multi-Gyn FloraPlus i de dagene du er mest utsatt. Denne gelen hindrer gjentakende infeksjoner og stimulerer de gunstige mikrobene i underlivsfloraen.


"Underlivssopp kan enket behandles med anti-soppmidler (antimykotika), men dette forhindrer ikke at underlivssoppen å komme tilbake"