Underlivssopp under svangerskapet

Det er ikke uvanlig å oppleve langt flere vaginale plager under svangerskapet, enn når men ikke er gravid. De endringene kroppen gjennomgår i løpet av graviditeten og under amming er stort sett styrt av hormonnivåer, og vil påvirke flere sider av helsen..

Kvalme og vektøkning blir heftig diskutert blant fremtidige mødre, men få nevner at underlivssopp kan være et reelt problem under svangerskapet, og ikke minst påvirke kjærlighetslivet til de kommende foreldrene. Selv om soppinfeksjon kan være både alvorlig, tilbakevendende og irriterende, innebærer det normalt ingen risiko for mor eller barn. Hvis du har underlivssopp når fødselen nærmer seg, er det mulig at soppinfeksjonen overføres til babyen i form av en soppinfeksjon i munnen.

Hvis du er gravid og opplever symptomer som økt utflod, kløe og irritasjon, må du ta kontakt med lege eller jordmor, som vil undersøke deg og vurdere behandling. Om nødvendig kan du trygt bruke de vanligste reseptbelagte og reseptfrie soppmidlene også under svangerskapet.

Hva er symptomene på underlivssopp?

Symptomene på underlivssopp er:

  • Hvit tykk utflod som ligner på cottage cheese
  • Kløe og irritasjon i skjeden eller området rundt
  • Irritasjon og svie ved vannlating

Noen av disse symptomene kan være tegn på andre tilstander, for eksempel bakteriell vaginose eller kjønnssykdommer. Siden disse tilstandene kan ha alvorlige konsekvenser for mor og baby, er det viktig at du rådfører deg med lege eller jordmor.

Tilbakevendende underlivssopp under svangerskapet

Enkelte gravide opplever gjentatte tilfeller av underlivssopp, som sannsynligvis skyldes at hormonnivået endres under graviditeten. Soppmikroben Candida albicans er som regel ansvarlig for de fleste tilfeller av underlivssopp, og kan bli motstandsdyktig overfor de vanlige soppmidlene (antimykotika).

En prebiotisk terapi kan bidra til å gjenopprette vaginalfloraen, men som regel ikke alene ta knekken på en infeksjon. Hvis du opplever dette kan du nøye deg med å fokusere på å lindre symptomene til graviditeten er over og hormonene er tilbake til "normale" nivåer. Du finner reseptfrie produkter i apoteket, slik som spray eller geler som kjøler ned huden og stopper kløe og svie. Under graviditeten er det allikevel anbefalt at du rådfører deg med lege før du starter behandling av intimplager.


"Hvis du er gravid og opplever symptomer som økt eller uønsket utflod, kløe og irritasjon, må du ta kontakt med lege for vurdering."