Underlivsinfeksjoner og antibiotika

Vaginale infeksjoner kan være forårsaket av mange faktorer. En vanlig årsak til slike infeksjoner er bruk av antibiotika. Lær mer om hvordan antibiotika kan forstyrre balansen i underlivet, og hvordan du kan forebygge vaginalt ubehag som en bivirkning av antibiotikabehandling.

Hvordan virker Antibiotika?

Antibiotika er en type medisiner som virker enten ved å forhindre at bakteriene vokser, eller ved å drepe dem. Dermed stopper infeksjonen og sykdommen. Antibiotika brukes mot en lang rekke infeksjoner. Selv om antibiotika er svært effektivt og trygt i bruk har de også bivirkninger. De dreper ikke bare de uønskede bakteriene, men i mange tilfeller også de nyttige gode bakterier som lever normalt i og på kroppen vår. Disse nyttige bakterier fører ikke til problemer, men er ofte gunstig for helsen vår. Påvirkning på nyttige bakterier er en vanlig bivirkning ved antibiotikabehandling.

Antibiotika og infeksjoner i underlivet

Bruk av antibiotika ved underlivsinfeksjoner påvirker også antallet nyttige bakterier, og medfører nye infeksjoner eller oppblomstring av sopp. Derfor det er vanlig for kvinner å oppleve bakteriell vaginose eller underlivssopp rett etter eller under en antbiotikakur. Det skjer ofte at kvinnene bruker antibiotika for å behandle en eksisterende infeksjon i underlivet, men rett etter at den første infeksjonen er behandlet, kommer en ny. Dette skjer fordi mikrofloraen i underlivet ble skadet under antibiotikabehandlingen, noe som resulterer i økt risiko for en tilbakevendende bakteriell vaginose eller soppinfeksjon som kan kreve tilleggsbehandling

For å beskytte deg mot gjentatte infeksjoner etter antibiotikabruk kan du bruke et produkt som inneholder prebiotika. Prebiotika er næring som stimulerer veksten av laktobasiller, de nyttige bakteriene, og hjelper underlivsfloraen å samle krefter. På denne måten kan prebiotika bidra til å forhindre vaginale infeksjoner forårsaket av antibiotikabruk, og bidra til at du blir raskere frisk.


"Reduksjon i antallet nyttige bakterier gir mulighet for oppvekst av uønskede bakterier og sopp. Derfor er det vanlig å oppleve bakteriell vaginose eller underlivssopp rett etter en avsluttet antibiotikakur."