Hvordan forebygge bakteriell vaginose

Bakteriell vaginose eller BV er en ubalanse i underlivsfloraen. Dette er en av de mest vanlige underlivsplagene blant kvinner. Det er en utbredt oppfatning at bakteriell vaginose er en kjønnssykdom, men dette er ikke tilfelle. BV forekommer også hos kvinner som ikke har hatt samleie, eller som har hatt flere partnere. Dessuten kan bakteriell vaginose ikke overføres mellom personer.

Bakteriell vaginose er en oppblomstring av skadelige bakterier. I en sunn vagina er disse skadelige bakteriene holdt i sjakk av et surt miljø i skjeden skapt av melkesyre som produseres av de nyttige laktobasillene. pH-verdien kan imidlertid øke (surheten reduseres), for eksempel ved reduksjon i antall laktobasiller under en antibiotikabehandling, eller ved påvirkning fra alkalisk sæd. I slike tilfeller kan de skadelige bakteriene benytte anledningen til å vokse og forårsake vaginal ubalanse og problemer.

De vanligste symptomene på BV inkluderer endringer i utflod (ofte utflod som er hvit eller gråaktig, tyntflytende eller lett skummende), med endringer i lukt (vanligvis sterk fiskelignende lukt), svie under urinering, kløe og irritasjon i intimområdet. Noen av disse symptomene likner på symptomer ved underlivssopp, og derfor er det viktig å stille riktig diagnose for å finne riktig behandling

Det er en del ting du kan gjøre selv for å unngå bakteriell vaginose.


"Det er viktig å være i stand til å gjenkjenne symptomer på bakteriell vaginose, og vite når det er riktig å søke råd hos lege. "


Hva kan du gjøre for å redusere risikoen for bakteriell vaginose?

  • Lær mer om forebygging og symptomer. Det er viktig for deg å være i stand til å gjenkjenne symptomer på bakteriell vaginose og vite når det er rett tid å søke råd fra lege
  • Praktiser sikker sex, begrens antall sex-partnere, husk beskyttelse
  • Unngå å irritere underlivet unødig. Unngå badestamper og boblebad, bruk ikke såpe ved intimvask, bruk truseinnlegg og bind. Husk å tørke deg godt etter at du har dusjet.
  • Velg undertøy i bomull i stedet for syntetiske materialer som hindrer at huden får "puste". Dette fører til at temperaturen og fuktigheten øker, og skaper gode forhold for at bakterier kan vokse. Når det er mulig kan du sove uten undertøy.
  • Enkelte forskere hevder at den ideelle måten å forebygge tilbakevendende bakteriell vaginose er å stimulere vekst av laktobasiller. Dette er viktig fordi antibiotikabehandling forstyrrer floraen av laktobasiller, noe som resulterer i en høy forekomst av tilbakefall. Stimulering av veksten av laktobasiller oppnås ved hjelp av prebiotiske produkter som støtter opp under veksten av dine egne, naturlige laktobasiller.
  • Du kan også bruke produkter med naturlige ingredienser til å behandle BV, da unngår du negativ påvirkning på laktobasillene.