Hvordan behandles underlivsssopp

Soppinfeksjon i underlivet skyldes som regel en oppblomstring av soppen Candida albicans, som finnes naturlig i underlivet. Når den naturlige bakteriefloraen i skjeden er forstyrret, gir dette soppen bedre vekstbetingelser og en soppinfeksjon kan lettere oppstå. Du vil merke kløe og svie i underlivet. Mange opplever også å få en tykk utflod (med "cottage-cheese"-lignende konsistens), samt smerter og sårhet ved samleie.

Kan jeg behandle underlivssopp på egen hånd?

Medisiner og produkter som behandler candida kan kjøpes i apotek, uten resept. Disse inkluderer antimykotiske (antisopp) kremer, tabletter, probiotika, prebiotika og andre produkter. Spør på apoteket om hvilket produkt du bør velge. Dersom egenbehandling ikke virker, eller du stadig har tilbakevendende soppinfeksjoner, kan det skyldes at behandlingen ikke har blitt utført riktig, eller at infeksjon skyldes en sjeldnere type candidasopp. Du bør i disse tilfeller kontakte en lege som kan vurdere annen behandling.

Hva kan jeg gjøre for å lindre symptomer?.

Hos friske kvinner er underlivsssopp ikke en alvorlig tilstand. Men konstant kløe og irritasjon kan dramatisk forringe kvaliteten på sexlivet ditt, og gjøre det ubehagelig å gå på toalettet, eller å sitte i lengre perioder av gangen. Når du eller legen har stilt diagnosen, og behandlingen har startet, kan du prøve å lindre de irriterende symptomene. Kjølende, naturlige geler og sprayer kan gi øyeblikkelig lindring av kløe og irritasjon. Bruk av produkter med prebiotika (næring til dine egne, sunne laktobasiller) kan gi mer effektiv behandling. Det er også viktig å opprettholde normal intimhygiene med lunkent vann, eller en mild intimvask uten såpe, unngå parfymerte intimservietter og toalettpapir, og hvis mulig sove uten undertøy for å få god lufting.


"Medisiner og produkter som behandler candida kan ofte kjøpes i apotek, uten resept. Disse inkluderer antisoppmidler som kremer og tabletter, probiotika, prebiotika og andre produkter."