Behandling av bakteriell vaginose

Bakteriell vaginose eller BV er en av årsakene til uønsket utflod, og uønsket lukt og gjør at kvinner søker medisinsk råd. Tilstanden kommer av ubalanse i underlivsfloraen, som resulterer i en overvekst av "uønskede" bakterier. Bakteriell vaginose kan også gjøre overføringen av andre kjønnssykdommer lettere dersom man er utsatt for dette. Det kan også medføre økt risiko for spontanabort eller prematur fødsel hvis man har BV under svangerskapet. Kvinner med BV er mer utsatt for å få en infeksjon etter kirurgiske inngrep eller abort. Dette er bare noen av grunnene til hvorfor du bør være påpasselig med å riktig behandle av bakteriell vaginose.

Hvordan diagnostiseres bakteriell vaginose?

Bakteriell vaginose går som regel over uten behandling. Ved små eller ingen plager anbefales normalt ingen behandling. Det vil si at man avventer at kroppens eget immunforsvar helbreder tilstanden. Dersom det er plagsomt og vedvarende, kan behandling bli nødvendig.

Utflodens lukt og karakteristiske utseende er ofte nok til å stille diagnosen. I tillegg kan legen ta noen enkle prøver av utfloden som bekrefter diagnosen, dersom det er tvil. Dyrkningsprøve av bakteriene brukes ikke, fordi de aktuelle bakteriene ofte kan finnes hos kvinner som ikke har sykdommen.

En annen test legen din kan utføre er å blande en dråpe kaliumhydroksid med en prøve av utfloden. Ved en bakteriell infeksjon vil en tydelig fiskeaktig lukt frigjøres, noe som bekrefter diagnosen. Et annet tegn som kan bekrefte diagnosen er en vaginal pH-verdi høyere enn 4,5.

Behandling av bakteriell vaginose

Rundt 30% av infeksjonene går over av seg selv, takket være kroppens egne forsvarsmekanismer. Hvis symptomene ikke forsvinner i løpet av få dager kan det være hensiktsmessig å behandle. Ved graviditet skal alltid lege rådføres. Vanlig behandling er antibiotika eller Multi-Gyn ActiGel som fås reseptfritt i apotek.


"Antibiotika er vanlig behandling ved bakteriell vaginose, men kan forstyrre den gunstige underlivsfloraen, og forårsake tilbakevendende problemer"


De mest vanlige antibiotika ved BV er:

  • Metronidazol tabletter eller vaginal gel
  • Clindamycin tabletter, vaginal krem eller vaginale stikkpiller
  • Tinidazol tabletter

* Det er anbefalt å være varsom med å drikke alkohol under antibiotikabehandling og inntil 24 timer etter siste pille å forebygge kvalme eller magesmerter.

** Klindamycin krem og vagitorier kan påvirke og svekke latekskondomer og pessarer i inntil 5 dager etter bruk.

Ved siden av disse forsiktighetsreglene kan antibiotika forstyrre balansen i underlivsfloraen, som ofte føre til at man opplever å få en soppinfeksjon eller tilbakevendende BV etter bruk av antibiotika. For å opprettholde den gunstige mikrofloraen i underlivet (laktobasillene) under eller etter en antibiotikabehandling, bør du bruke et prebiotisk produkt som Multi-Gyn FloraPlus, for å stimulere veksten av gode bakterier og holde underlivet sunt og i balanse.

Alternativet til antibiotika er å bruke naturlige produkter som gjenoppretter pH-balansen i underlivet, har liten eller ingen bivirkninger, og tillater at de gode bakteriene gjenoppretter et sunt miljø i underlivsfloraen.