Bakteriell vaginose og graviditet

Graviditet er en periode med endringer og forventninger. Våre kroppsfunksjoner stilles inn med tanke på å pleie det nye livet inni oss, og forberede oss for fødsel, amming og barneomsorg. Graviditet medfører også endringer i hormonnivået, og kan føre til ulike plager og ubehag.

Hos gravide er det vist at bakteriell vaginose gir økt risiko for tidlig vannavgang og for tidlig fødsel hos enkelte. Mistenker du at du har bakteriell vaginose, og er gravid, skal du derfor rådføre deg med lege. Legen vil normalt behandle med antibiotika for å fjerne vaginosen


Hva er bakteriell vaginose?

Bakteriell vaginose (BV) er en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden. Normalt finnes det en rekke bakterier i skjeden. Ved bakteriell vaginose har en eller flere av de normalt forekommende bakteriene fått formere seg og dominerer over de andre. Dette fører ikke til noen synlig betennelse, men kjennetegnes ved unormal og plagsom utflod. Den er grålig, tyntflytende og i blant skummende. Lukten kan være ubehagelig og forsterkes ofte etter samleie. Den beskrives ofte som fiskelukt.

BV kan gå over av seg selv, eller behandles med antibiotika. Alternativt kan du bruke et naturlig produkt som gjenoppretter balansen i bakteriefloraen.


"Bacterial vaginosis in pregnancy is linked to some more serious consequences, and should therefore be treated as soon as it is diagnosed"


Hvordan behandles bakteriell vaginose i svangerskapet?

Mistenker du at du har bakteriell vaginose, og er gravid, bær du rådføre deg med lege. På grunn av økt risiko for tidlig vannavgang og for tidlig fødsel hos enkelte kvinner vil leger vanligvis anbefale gravide med bakteriell vaginose å behandle med antibiotika.

Bakteriell vaginose kan behandles med antibiotika, for eksempel metronidazol. Alternativt benyttes naturlige produkter som gjenoppretter pH i skjeden slik at de nyttige bakteriene blir i stand til å gjenopprette balansen i underlivsfloraen. De fleste slike produkter kan brukes under graviditeten. Er du i tvil bør du rådføre deg med lege eller jordmor.