Årsaker til vaginalt ubehag

Hvis du noen gang har opplevd intimplager som utflod, kløe, svie, smerter eller lukt, har du sannsynligvis hatt en skjedekatarr. De mest vanlige former for skjedekatarr er bakteriell vaginose og underlivssopp. Begge formene for vaginalt ubehag er forbundet med ubalanse i underlivets bakterieflora.

Bakteriell vaginose kjennetegnes av svie og smerter i underlivet, og en tyntflytende gråaktig eller hvitaktig utflod med en karakteristisk fiskelukt. Underlivssopp kjennetegnes ved kløe og irritasjon i underlivet, og en tykk hvit utflod, ofte beskrevet som at den ligner på cottage cheese.

Hva forårsaker bakteriell ubalanse?

Ubalanse i underlivsfloraen er en av de vanligste årsaker til vaginalt ubehag. Når antallet “snille” bakterier blir redusert, og “slemme” bakterier og soppmikrober begynner å vokse raskere enn normalt, får vi en ubalanse som forårsaker ubehag og infeksjon.

Ubalansen kan oppstå etter bruk av antibiotika, på grunn av hormonelle forandringer, etter bruk av hygieneprodukter som såpe, badesåpe, og kremer eller intimprodukter som intimspray eller kondomer.


"Ubalanse i den naturlige bakteriefloraen er en av de vanligste årsaker til vaginale infeksjoner"


Vaginalt ubehag kan også oppstå på grunn av irritanter og allergener som finnes i vaskemidler eller tøymykner, og noen ganger også fra kjemikalier som brukes til å farge klær. Syntetisk undertøy, bind og truseinnlegg med parfyme eller fargestoff kan også føre til irritasjon og fremme oppvekst av uønskede mikrober. Resultatet kan bli vaginal ubalanse som gir bakteriell vaginose eller en underlivssopp. Ubehag kan også oppstå som et resultat av seksuelt overførte infeksjoner.

Påvirkning fra hormoner

En annen faktor som kan påvirke hvordan du føler deg «der nede» er hormonbalansen. Endringer i hormonnivået kan ha en innvirkning på utviklingen av underlivsplager. Det kan også føre til andre problemer.

Østrogennivået kan falle rett før menstruasjon, under graviditet eller amming, og i overgangsalderen. Dette reduserer den naturlige fuktigheten i skjedeveggene, noe som gjør skjeden tørr og utsatt under samleie. Dette kan resultere i smerter under samleie, betennelse og sårhet.

Bakterielt ubehag går som regel over uten behandling. Dersom legen oppdager dette hos en kvinne med små plager anbefales vanligvis ingen behandling. Det vil si at man avventer at kroppens eget immunforsvar helbreder tilstanden. Dersom plagene vedvarer kan behandling bli nødvendig.