Alt du bør vite om bakteriell vaginose!

Hvis du har opplevd uønsket lukt fra underlivet, en litt kraftig, ubehagelig lukt som minner om fiskelukt? Det kan være et tegn på bakteriell vaginose (BV).

Hva skyldes bakteriell vaginose?

Bakteriell vaginose skyldes overvekst av bakterier i underlivet. Vanligvis finnes mange nyttige bakterier i skjeden, den viktigste av disse er melkesyre-bakterier (laktobasiller). Oppstår det overvekst av andre, uønskede bakterier kan dette starte en BV.

Mange forhold spiller inn når det blir overvekst av uønskede bakterier, som f.eks. seksuell aktivitet. Men bakteriell vaginose kan også oppstå uten at man har sex, og BV er ikke en kjønnssykdom.

Symptoms Symptomer

Symptomer som kan være tegn på bakteriell vaginose er:

  • Ubehagelig fiskeaktig lukt (særlig etter samleie)
  • Tyntflytende, gråaktig utflod

"Årsaken til at det oppstår overvekst av uønskede bakterier er ukjent, selv om vi vet at faktorer som seksuell aktivitet kan spille inn"


Alt om BV
Hvordan behandles bakteriell vaginose?

I de fleste tilfeller er bakteriell vaginose ufarlig, men kan være svært ubehagelig. Med behandling vil man lindre symptomene. Den vanligste behandlingen i dag er reseptpliktig antibiotika som tabletter eller vagitorier. De fleste vil ha effekt av antibiotika, og det kan være nødvendig å gjenta behandling. Er du gravid skal du alltid rådføre deg med lege om du mistenker at du har bakteriell vaginose.

Bakteriell vaginose kan også behandles med egenpleieprodukter som du får i apotek. En del produkter er kun til pH-regulering av vaginalfloraen. Vær nøye med du velger et naturlig produkt som både behandler bakteriell vaginose, gjenoppretter den naturlige bakteriefloraen, og forhindrer nye infeksjoner.

Bakteriell infeksjon og graviditet

Gravide med bakteriell vaginose har høyere risiko for komplikasjoner som senabort eller prematur fødsel. Er du gravid og mistenker at du har bakteriell vaginose skal du rådføre deg med lege.

Lær mer om bakteriell vaginose