Soppinfeksjon – candida

Candidia er infeksjon i vagina med soppen Candida albicans. Denne soppen finnes naturlig i tarm, munn, hud og også i vagina. Under visse omstendigheter kan soppen vokse ukontrollert og dermed forårsake infeksjon. Blant kvinner som oppsøker lege på grunn av vaginalinfeksjon har 37 % Candidia. Plagene starter vanligvis med økt utflod og kløe i underlivet. Utslippet likner litt på cottage cheese og har en ubehagelig lukt. Hevelse, rødhet, smertefull sex, irritasjon i ytre og indre kjønnsleppene og smertefull vannlating er andre vanlige symptomer.

Soppinfeksjon oppstår ofte når cellene i skjeden veggen inneholder mye sukker. Dette er tilfelle i under andre halvdel av menstruasjonssyklusen, under svangerskap og når du bruker p-piller. Kvinner med diabetes er disponert for infeksjon med Candida. Candida er koblet til sure miljøet i vagina, og på samme måte som Lactobasiller (melkesyrebakterier) trenger denne organismen sukker for å overleve. Infeksjonen med Candida er ofte enkle å behandle, men vanskelig å bli helt kvitt. Candida er ofte tilbakevendende, og kan til og med bli kronisk selv om man behandler med medisiner. Derfor kan det være bedre å forebygge enn å behandle. Det er viktig å forstå hvorfor det oppstår oppvekst av Candida. Allmenntilstand (mentalt og fysisk), hormonbalanse, sukkerinntak og allergier har alle innvirkning på utviklingen av Candida. Ved bruk av en vaginaldusj kan mange uønskede soppceller bli fjernet. Ved alvorlig Candidainfeksjon vil behandling med legemidler alltid være påkrevet. Denne behandlingen, sammen med god vaginalhygiene og bruk av Multi-Gyn ActiGel er nyttig for å hindre plager og stoppe kløe og smerte. Hvis man opplever hyppige soppinfeksjoner kan en kur med legemidler mot sopp være nyttig for å utrydde soppen i hel kroppen. Også partneren bør behandles siden det er vist at smitte som overføres mellom partnere kan være årsak til gjenoppblomstring av infeksjonen.

Uønsket utflod – fluor vaginalis:

Utflod, også kjent som fluor vaginalis, vaginalutflod eller vagnialsekret, er vannklar til lys gul væske fra skjeden med frisk (eplelignende) lukt. Det er normalt at det kommer litt væske fra skjeden, men ved forstyrrelser i balansen i skjeden og livmorhalsen forandrer denne væsken seg, og utseende, lukt, mengde og konsistens endres. Uønsket utflod er alltid forårsaket av en forstyrrelse av balansen i vaginalmiljøet, altså ved en irritasjon av vagina. Dette betyr ikke nødvendigvis at man har en infeksjon som trenger medisinering. Økt utflod kan være forårsaket av bakterier, parasitter, sopp eller virus, men også av «mekanisk» irritasjon, f.eks. trange bukser eller syntetisk undertøy og truseinnlegg. Enkle tiltak kan være nok for å hindre utviklingen av en infeksjon, f.eks. bedre hygiene. Ikke med såpe, men med vask med lunkent vann og “skylling” med en vaginaldusj. Økt utflod innebærer ofte også kløe, smerte (også under sex), svie, eller irriterte kjønnslepper. Multi-Gyn er til stor hjelp for å lette disse plagene.

Kløe

Vedvarende kløe i områdene ved kjønnsleppene kan være forårsaket av flere faktorer som for eksempel allergier (f.eks. syntetisk undertøy, såpe, gummi fra kondomer, parfyme, legemidler), infeksjoner, irritasjon fra trange bukser, grovt toalettpapir, eller mangelfull hygiene. Det er viktig at man tenker gjennom hva som kan være årsaken til plagene slik at dette kan unngås. Bruk en bio-aktiv gel som Multi-Gyn for å unngå kløe.

Vulvitis og Vaginitis

Vulvitis er en betennelse i vulva, de myke hudfolder utenfor skjeden. Dette er ikke en sykdom, men snarere et symptom som resulterer fra en rekke sykdommer, infeksjoner, skader, allergier og andre irritanter. Kjennetegnes ved rødme og irritasjon på kjønnsleppene, det kan det komme sår, og det kan utvikles svie og kløe Vaginitis, også kalt vulvovaginitis, er en vanlig sykdom der det er betennelse i skjeden og vulva. Vaginitis kan resultere i vaginal ubehag, for eksempel irritasjon og kraftig utflod. Infeksjoner oppstår når skadelige (patogene) mikroorganismer er til stede og få en sjanse til å vokse uhindret. Dette er ofte tilfellet der kroppens egen motstandsevne er redusert, eller når seksuelt overførte mikroorganismer er til stede. Igjen er underlivshygiene viktig. Det anbefales å bruke en bio-aktiv gel innvendig og utvendig. Bioaktiv gel bidrar til å gjenopprette et sunt vaginalt miljø og er samtidig er meget effektiv mot plagene. Hvis plagene er forårsaket av skader, for eksempel sår, blemmer eller flassing av huden rundt vaginalområdet bør lege konsulteres.

NB:
Hvis du har spørsmål om dine plager eller der plagene ikke har blitt borte i løpet av 2 uker ned riktige hygienetiltak og bruk av Multi-Gyn ActiGel bør lege oppsøkes for en gynekologisk undersøkelse