Underlivsfloraen

Teknikker som kartlegger genene våre viser at mennesker har 100 billioner celler. Bare 10 prosent av dem er menneskespesifikke, men de øvrige 90 prosent er universelle mikroorganismer; bakterier, virus og andre mikrober. Kanskje ikke så rart at balansen i floraen av mikroorganismer er viktig for vår helse, og at dette også gjelder for helsetilstanden i underlivet?

Nesten alle kvinner vil oppleve å få bakteriell vaginose eller underlivssopp i løpet av livet. Den viktigste årsaken til at så mange får underlivsplager er at det oppstår ubalanse i mikrofloraen. Balansen blir påvirket enten ved at antallet «snille» mikrober blir redusert eller på grunn av overvekst av "slemme" mikrober. Reduksjonen i gode mikrober og overvekst av skadelige mikrober er ofte korrelert. I de fleste tilfeller vil kroppen selv klare å rette opp i ubalansen. Hvis kroppen trenger litt hjelp kan du bruke et reseptfritt legemiddel, eller du kan bruke et naturlig produkt som inneholder prebiotika. Skulle plagene vedvare, eller du opplever tilbakevendende ubehag bør du rådføre deg med lege.

Hva er balansert underlivsflora?

Et sunt underliv innebærer at det finner rikelig med "snille" laktobasiller. De hører til melkesyrebakteriene. Laktobasiller finnes normalt på menneskets slimhinner og har en viktig funksjon i fordøyelsen. De har en forebyggende funksjon og forhindrer uønskede mikrober og bakterier fra å feste seg på skjedeveggen. Laktobasiller produserer syre og hydrogenperoksid. Melkesyre bidrar til å opprettholde det sure miljøet i skjeden, mens hydrogenperoksid bidrar til å drepe uønskede bakterier

Mange faktorer kan forstyrre balansen i underlivet, slik som vevsskade etter en fødsel, helseproblemer, stress, enkelte medisiner, bruk av stramme klær eller syntetisk undertøy; manglende hygiene, såpe eller irritanter i kosmetikk eller intimparfyme, hormonelle endringer, eller fra sår eller rifter som oppstår etter sex uten tilstrekkelig fuktighet.

Ubalanse i underlivsfloraen

Ubalanse i underlivsfloraen innebærer at antallet beskyttende laktobasiller er redusert. På grunn av det reduserte antallet laktobasiller blir det produsert mindre melkesyre og pH-nivået blir påvirket ved at det øker. Som et resultat blir beskyttelsen i underlivet redusert, og uønskede mikrober får anledning til å øke i antall.

Under svangerskapet faller vanligvis antallet laktobasiller. Dette gjør at gravide har større risiko for å få ubalanse i underlivsfloraen, men påfølgende risiko for infeksjoner. Symptomer på ubalanse i underlivsfloraen kan være uønsket utflod, lukt, kløe, irritasjon, rødhet, hevelse, smerte under urinering eller under samleie, svie, overfølsomhet og sårhet.

En balansert underlivsflora bidrar til å forhindre bakterie- og soppinfeksjoner, og er avgjørende for god underlivshelse. For å redusere risikoen for ubalanse i underlivsfloraen er det viktig å sørge for god underlivshygiene, og etterleve noen enkle råd om hvordan man tar vare på seg selv. Du kan hjelpe til ved å bruke produkter som fremmer veksten av nyttige mikrober, slik at kroppens naturlige forsvarsmekanismer fungerer optimalt både til å bekjempe pågående infeksjoner,og forhindre infeksjoner i å oppstå.


"Hvis balansen i underlivsfloraen blir forstyrret, vil antallet nyttige laktobasiller bli redusert. Når antallet laktobasiller blir redusert blir det produsert mindre melkesyre, ph-nivået forstyrres, og underlivet blir mer sårbar for påvirkning av uønskede mikrober."