Underlivets pH - er skjeden sur eller basisk?

Du har kanskje hørt at pH-verdien i underlivet er viktig for underlivshelsen. Men hva er pH og hvorfor er det så viktig? Les hva som er en normal pH-verdi i skjeden, bør den være sur eller basisk.

Hva er pH-verdi?

pH er et mål på surhet, og måles med en logaritmisk skala fra 1-14. Vann er nøytralt og har pH 7. Jo lavere pH, desto surere løsning. For eksempel har sitron og cola lav pH, mens lut har høy pH. Et friskt underliv har pH-verdi er et sted mellom 3,8 og 4,5, godt inn i det sure området. De sunne bakterier som lever i skjeden produserer melkesyre som reduserer pH-verdien.

Betydningen av pH-verdien i underlivet

Det sure miljøet i skjeden er en naturlig barriere mot infeksjon og irritasjon, og bremser vekst av bakterier som foretrekker et mindre surt miljø. Dette betyr at så lenge vi har tilstrekkelig mange nyttige bakterier, og pH i underlivet er surt, vil uønskede bakterier ha en dårlig sjanse for forårsake infeksjon.

Så snart pH i skjeden økes til over 4,5, vil uønskede bakterier begynne å øke i antall, og til slutt forårsaker en infeksjon. Dette kan resultere i symptomer som utflod, lukt, kløe og andre former for vaginalt ubehag. Endringer i pH-verdi er ofte koblet til bakteriell vaginose.

Hva forårsaker endringer i pH?

Det er mange faktorer kan påvirke pH-verdien i underlivet, her er noe du kan gjøre for å sikre et surt miljø og beskytte din egen underlivshelse:

  • Antibiotika. Disse legemidlene dreper ikke bare de uønskede bakteriene, men også de nyttige som er ansvarlig for å holde skjeden syrlig og frisk. Under, eller etter en antibiotikakur kan du bruke et produkt som stimulerer vekst av de nyttige bakteriene.
  • Samleie. Sæd er basisk og kan forstyrre det sure miljøet i skjeden, og stimulere vekst av uønskede bakterier. Du kan merke dette ved en litt sterk lukt etter sex. Hvis dette skjer, bør du vurdere å bruke kondom for å unngå ubehag.
  • Amming og overgangsalder. Reduksjon i østrogennivået på grunn av amming eller overgangsalder kan redusere antall laktobasiller, og til slutt føre til en økning i pH i skjeden. Hvis du ammer eller er i overgangsalderen kan du bruke et prebiotisk produkt (f.eks Multi-Mam FloraPlus) som kan stimulere vekst av nyttige bakterier, og opprettholde en sur pH-verdi. Så snart pH i skjeden økes til over 4,5 vil uønskede bakterier benytte muligheten til å utvikle seg og vokse, til slutt forårsaker en infeksjon

"Så snart pH i skjeden øker over 4,5 vil uønskede bakterier benytte muligheten til å utvikle seg og vokse, og til slutt forårsake en infeksjon"