Skjedens anatomi

Skjeden er et tøyelig og elastisk rør av glatt muskulatur, og kledd med slimhinne. Den forbinder de ytre og indre kjønnsorganene, og er dermed utførselsgang for blodet under menstruasjon. Utseendet på skjeden er svært individuelt. I virkeligheten finnes det ikke noen fasit. Ingen underliv er like og de kan variere i størrelse, farge, og form. Lær mer om skjedens anatomi, og forstå hvordan denne fascinerende delen av kvinnekroppen fungerer.

Ytre kjønnsorganer

Skjeden er koblet til kjønnsleppene, som omfatter ytre lepper og indre lepper, klitoris og de ytre åpninger i urinrøret og skjeden. Noen forveksler vulva (ytre kjønnsorganer) og skjede (vagina). Den enkleste måten å huske hva som er hva er at vulva er det du ser når du bruker et speil. Skjeden ligger inne i kroppen, og den eneste måten å undersøke den er med et spekulum, slik legen eller gynekologen gjør under en gynekologisk undersøkelse.


Skjedeåpningen er skjult av to typer kjønnsleppene, de indre og de ytre. Det mest vanlige er at de ytre er størst. I noen tilfeller kan de indre kjønnsleppene henge utenfor de ytre. De har som funksjon at de er en erogen sone, og skal beskytte de indre deler mot ekstern påvirkning, som for eksempel infeksjoner. Skjult av kjønnsleppene er klitoris. Denne er av bløtvev, på størrelse med en ert, og trolig den mest følsomme delen av kvinnekroppen. Stimulering av klitoris forårsaker opphisselse og kan føre til en orgasme. Klitoris (og kjønnsleppene) blir forstørret når du blir opphisset ved at blodgjennomstrømmingen øker.


"Skjedens utseende varierer fra kvinne til kvinne. I virkeligheten er ingen underliv like og kan variere i størrelse, farge, form."


Rett under klitoris er åpningen til urinrøret. Urin kommer fra urinblæren gjennom urinrøret. Selve åpningen holdes lukket med en muskel som tillater oss å holde på urinen til vi går på toalettet. Hvis denne muskelen svekkes eller skades kan det forårsake urininkontinens/urinlekkasje.


Skjeden

Skjedeåpningen sitter under urinrøret. Penis føres inn i skjeden ved samleie, og det er også der tampong eller vagitorier (vaginale stikkpiller) blir satt inn. Hvis du bruker glidegele eller vaginal fuktighetsgel skal den påføres i skjeden. Innsiden av skjeden er dekket av mykt vev som varierer i fuktighet, avhengig av menstruasjonssyklusen, og faktorer slik som graviditet, amming, overgangsalder. Dette vevet inneholder mange kjertler som produserer fuktighet eller utflod, noe som er nødvendig for smøring og beskyttelse mot infeksjoner. Skjeden tillater at menstruasjonsblod kan passere fra livmoren, og er så elastisk at en baby kan fødes.

Ved skjedeinngangen er den en slimhinnefold, jomfruhinnen. Som regel revner hinnen ved det første samleiet, slik at passasjen til skjedens øvre deler utvides.

Musklene i bekkenbunnen omslutter skjeden, urinrøret og endetarmen, og er viktig for seksuell nytelse. Disse musklene trekker seg sammen ved orgasme. Muskulaturen kan trenes opp ved knipeøvelser.

Den andre enden av skjeden er koblet til livmorhalsen eller livmoren. Livmorhalsen har en svært liten åpning som hindrer tamponger eller en penis å nå inn i livmoren. Livmorhalsen utvider seg ved en fødsel for å tillate barnet å passere fra livmoren gjennom skjeden.