Hos gynekologen

Gynekologisk undersøkelse er en viktig del av en kvinnes hverdag, særlig etter at du har blitt seksuelt aktiv, eller har fylt 25. Du kan spare deg for noen sekunders pinlighet ved å kle deg riktig. Bruk klær på underkroppen som det går fort å kle av og på, som for eksempel et skjørt eller en kjole som de kan trekke opp, eller en løs bukse du raskt kan trekke ned.

Hvordan foregår undersøkelsen?

Først prater man litt med legen. Legen spør gjerne om din menstruasjon og hvilke plager du eventuelt har. Først og fremst er det viktig for å avklare at alt står bra til «der nede», altså at du ikke har kjønnssykdommer eller andre problemer. Er du en av dem som vasker seg ekstra godt og nøye «der nede» i forkant av den gynekologiske undersøkelsen? Man behøver ikke vaske seg mer enn man gjør til vanlig. Et problem i våre dager er at kvinner vasker seg for mye og gjerne med såpe, noe som er helt unødvendig, da skylling med vann er nok. Såpe ødelegger bare for de «snille» bakteriene på huden som holder oss friske. Det er ikke nødvendig å skylle seg opp i skjeden. Da kan ikke gynekologen se tegn til unormal utflod, hvis det skulle være tilfelle.

Gynekologisk undersøkelse

Undersøkelsen foregår i en gynekologisk stol, der man halvt ligger i stolen med bena i to benholdere. Benholderne sikrer at legen får gjennomføre undersøkelsen under gode arbeidsforhold samtidig som kvinnen hviler bena. Legen bruker alltid hansker ved underlivsundersøkelser. De fleste leger forklarer hele tiden hva de gjør slik at du skal føle deg trygg. Selve undersøkelsen tar vanligvis ikke mer enn et par minutter.

Legen gjør en gynekologisk undersøkelse for å avdekke tegn til sykdom eller forandringer, og for å undersøke livmor, eggstokk og andre organer i bekkenet. Noen ganger foretas celle-, bakterie- eller klamydiaprøve. Andre ganger kan det værede naturlig å ta hormon- eller blodprøve for å avdekke eller avkrefte sykdom eller ubalanse i hormonsystemet.

Prøvetaking

Det blir tatt regelmessige celleprøver for å sjekke om man har celleforandringer i livmorhalsen som kan føre til kreft. Hvilke prøver som tas varierer. Hvis du vil bli sjekket for kjønnssykdommer, tar legen en vattpinne inn i skjeden for å ta ut litt utflod. Prøvene må enten sendes inn til analyse, eller de kan undersøkes i mikroskop.

Testing

Kvinner i alderen 25-69 år anbefales å ta celleprøve hvert tredje år for å avdekke forstadier til kreft (celleforandringer) som kan behandles før kreft utvikles.

Har du ikke opplevd noe «risikofullt», som for eksempel å ha hatt sex uten kondom, hatt mange partnere, eller merket noen symptomer/problemer, trenger du normalt ikke gå til gynekologen før du fyller 25. Intimbarbering er helt unødvendig i forbindelse med en gynekologisk undersøkelse.


"Lurer du på hvorfor legen skal prate med deg mens du ligger der og rødmer? Det er fordi legen vil at du skal snakke også. Hvis du prater så puster du, og pusting er den beste måten å slappe av på i løpet av undersøkelsen. "