Forskjellen mellom vagina og vulva

Hvis man blir bedt om å navngi de viktigste delene av det kvinnelige kjønnsorgan vil de fleste si vagina, livmor og eggstokkene. Mange vet ikke forskjellen på vagina og vulva. Dette er ikke overraskende, siden beskrivelsene vulvovaginal helse, vaginal helse og vulvovaginal hygiene ofte blir brukt om hverandre.

Forskjellen mellom vagina (skjeden) og vulva (ytre kjønnsorganene) er først og fremst anatomiske, med ulike behov for hygiene og med ulike plager.


Anatomien i vagina og vulva

Vulva er den ytre delen av våre kjønnsorganer. Den består av ytre kjønnsleppene (labia majora) og indre kjønnslepper (labia minora), klitoris, venusberget, åpningen og andre anatomiske strukturer. Kjønnsleppene har som funksjon å gi fuktighet takket være kjertler som ligger i kjønnsleppene, og beskytte de indre delene mot eksterne påvirkninger som for eksempel infeksjoner.

Skjeden er røret som utgjør forbindelsen mellom livmorhalsen, livmoren og omverdenen. Den er elastisk, og dekket med slimete vev med sin egen mikrobielle flora og sur (lav) pH. Skjeden spiller en viktig rolle i lagring og transport av sæd til livmoren og egglederne for å kunne befrukte egg, og for at barnet skal passerer ut. Skjeden er enormt tøyelig og elastisk. Den er vanligvis 8-10 cm hos unge kvinner, men kan utvide seg betraktelig under seksuell opphisselse.


"Forskjellen mellom vagina (skjeden) og vulva (ytre kjønnsorganene) er først og fremst anatomiske, med ulike behov for hygiene og med ulike plager"Undelivshygiene

Skjeden er et selvrensende organ, hvilket betyr at det vanligvis ikke er nødvendig å vaske seg innvendig. Det ytre kjønnsområdet på den annen side bør vaskes regelmessig og minst en gang pr dag for å beskytte skjeden mot mulig smuss. Du bør ikke bruke produkter som inneholder såpe eller sterke kjemikalier til intimvask. Slike produkter kan skade den fysiologiske balansen i underlivet og vaske bort den naturlige beskyttelsen av smørende og fuktighetsgivende komponenter.

Beskyttelsen som skal hindre at fremmede, skadelige mikroorganismer trenger i opp til de indre kjønnsorganene skjer ved laktobasiller produserer melkesyre og bidrar til å opprettholde et fysiologisk surt pH-nivå.