Forskjellen mellom bakteriell vaginose og underlivssopp

Bakteriell vaginose og underlivssopp er de to vanligste formene for underlivsplager. Mange forbinder automatisk kløe, utflod og smerter i underlivet med underlivssopp eller candida, noe som fører til feilbehandling og mange unødige bekymringer.

I dag er det kjent at bakteriell vaginose er like vanlig som underlivssopp. Omtrent 1/3 av kvinner vil oppleve bakteriell vaginose, og det behandles på en helt annen måte enn underlivssopp. For å finne rett behandling må man først vite hvilken av disse tilstandene man har.

BV Mott Sopp
Ulike symptomer

Både bakteriell vaginose (BV) og underlivssopp er kjennetegnet ved uønsket utflod, men utseendet av utfloden er ganske forskjellig. Mens BV som regel fører til en tynn, vannaktig, hvit eller grå utflod med en bestemt fiskeaktig lukt, kjennetegnes underlivssopp med tykkere, hvit utflod som likner på cottage cheese, med en svak syrlig lukt.

Kvinner som har underlivssopp opplever ofte svært intensiv kløe og irritasjon, men mer sjelden smerter under samleie eller urinering. Huden i skjeden er rosa eller rød, noen ganger med hvite merker som ikke kan fjernes. Irritasjon og smerter kan oppleves ved bakteriell vaginose også, men kløe er mer sjeldent. PH-verdien i skjeden er også forskjellig ved bakteriell vaginose og underlivssopp. Mens det normale pH-nivået i skjeden er surt, vil det ved BV bli mer basisk. Soppinfeksjon har ikke har samme effekt på surheten i miljøet i skjeden. Denne forskjellen er grunnlaget for de mest vanlige reseptfrie produkter mot underlivsplager.


"Både bakteriell vaginose (BV) og underlivssopp kjennetegnes ved uønsket utflod, men utflodens utseende er ganske forskjellig ved de to tilstandene."


Egendiagnose

Ingen av disse to plagene er egentlig en infeksjon som sådan, men heller en ubalanse i den bakterielle floraen. Men forskjellene mellom bakteriell vaginose og underlivssopp er ikke alltid opplagt, og noen ganger kan de også forveksles med symptomer på andre og mer alvorlige problemer. Derfor er det alltid lurt å snakke med din lege eller gynekolog hvis du er i tvil.

Forskjellige behandlinger

Bakteriell vaginose kan behandles med antibiotika, for eksempel metronidazol, eller et reseptfritt alternativ basert på naturlige innholdsstoffer, som Multi-Gyn ActiGel. Når bakteriell vaginose behandles med antibiotika vil det påvirke den naturlige mikrofloraen (laktobasiller). Som et resultat vil det i større grad være tilbakefall når BV behandles med antibiotika. Prebiotika er næring til egne sunne bakterier, og vil bidra til å gjenopprette balansen i underlivsfloraen. Multi-Gyn FloraPlus inneholder prebiotika.

Produkter basert på naturlige ingredienser er mer rettet mot å gjenopprette den naturlige underlivsfloraen i stedet for å forstyrre balansen ytterligere ved å drepe både «uønskede» bakterier, og de nyttige bakteriene. På samme måte kan underlivssopp behandles med antimykotika, eller alternativt av et produkt som gjenoppretter balansen og stimulerer de gunstige laktobasillene i underlivsfloraen. Hvis du velger å bruke et reseptfritt produkt er det lurt å rådføre seg med lege hvis symptomene vedvarer.

Lær mer om bakteriell vaginose