Behandling av tørr skjede

Har du opplevd irritasjon i intimområdet? Plager som kløe, svie ved vannlating, lett blødning etter samleie, smerter under penetrasjon, sårhet eller betennelse? Det kan være at du lider av tørr skjede.

Denne tilstanden er et hyppig symptom på overgangsalder, men det kan påvirke kvinner i alle aldre. Andre vanlige årsaker til denne tilstanden er hormonelle endringer som kan skje etter fødsel eller ved amming, under kreftbehandling, eller mens du bruker visse medisiner.

Tørrhet kan også være forårsaket av stress og angst, overdreven trening, alkohol, koffein eller sigaretter. Selv om vaginal tørrhet kan virke som en mindre irritasjon, kan det seriøst redusere livskvaliteten. Behandling av vaginal tørrhet er svært viktig, ikke bare for den fysiske velvære for kvinner, men også for hennes emosjonelle tilstand og forholdet. Her er noen av de vanligste behandlinger som kan hjelpe med denne tilstanden

Østrogenbehandling

Hovedgrunnen til tørr skjede er fall i østrogenproduksjonen, et hormon som gjør skjeden fuktig og elastisk. Behandlingen er basert på å kompensere for at kroppen produserer mindre østrogen. Hormonbehandling kan gis som krem og vagitorier (stikkpiller som føres inn i skjeden) eller som tabletter. Krem og vagitorier fås kjøpt reseptfritt på apoteket.

Det finnes også tabletter og plaster med østrogen eller en kombinasjon av østrogen og progesteron. Tabletter eller plaster brukes i samråd med lege. Slik type behandling anbefales som regel kun dersom man har andre plager i tillegg. Det er enkelte farer forbundet med østrogenbehandling, derfor bør du snakke med legen din for å veie nytte mot ulemper. De fleste kremer og vagitorier som brukes i skjeden har lavere risiko for bivirkninger. Østrogenbehandling gir en liten økning i risikoen for brystkreft.


"Behandling av tørr skjede er viktig for den fysiske velværen, men også for den mentale helsen og samlivet "


Østrogenfri behandlinger

I stedet for, eller i tillegg til hormonbehandling, kan du prøve en vaginal fuktighetskrem som vil holde skjeden fuktig og elastisk ved regelmessig bruk, og dermed lindre symptomer som irritasjon, svie eller sårhet.

Kvinner kan oppleve tørrhet i skjeden og smertefulle samleier hvis de ikke er tilstrekkelig opphisset. Derfor er forspill viktig for å unngå ubehag. Glidemidler kan redusere friksjon lindre smerter under sex. Glidemidler kan være vannbasert, silikonbasert eller oljebasert. Husk at oljebaserte smøremidler bør ikke brukes sammen med latekskondomer, siden det ofte fører til at de sprekker. Fuktighetsmiddel som Multi-Gyn Liquigel hjelper til å holde skjeden fuktig lengre enn hva et glidemiddel kan. En enkel dose kan redusere tørrhet for mer enn en dag, og bidrar til å opprettholde det sure miljøet i skjeden, som igjen kan redusere infeksjonsrisikoen.

Den viktigste forskjellen mellom glidemidler og fuktighetskremer er at fuktighetskremer kan gi en mer langsiktig effekt, mens glidemidler brukes før samleie for umiddelbar lindring av friksjon og smerte.